‘The space between us'
een markering in de tijd

 

Dit jaar, 2018 is het dertig jaar geleden dat ik afstudeerde.
Met The space between us” heb ik dit moment vorm gegeven in een beeld  dat duidelijk in het "nu" van mijn werk past  maar ook teruggrijpt naar de tijd en de ontwikkeling die mij hier brachten. Materiaal vorm en thema hebben daarin allemaal hun eigen betekenis.

‘The space between us'  bestaat uit twee vormen die zo opgesteld staan dat de ruimte tussen de twee elementen net zo belangrijk is als de elementen zelf. Die tussenruimte krijgt een eigen vorm, zolang de twee delen in het juiste spanningsveld ten opzichte van elkaar blijven. Iets meer afstand kan, iets minder kan, maar  binnen de grenzen van het spanningsveld  ontstaat die derde vorm, die misschien wel wij genoemd kan worden.
 Jij + ik = wij, 1+1=3. Het geheel is meer dan de som der delen. 

Het materiaal, brons, bracht me ooit de weerbare vertaling van mijn kwetsbare en vergankelijke werk. Papier, hout , karton, het kan ‘vereeuwigd’ worden in een afgietsel in brons. Dit materiaal gaf me het gevoel ( de illusie?) dat ik een antwoord had op de invloed van tijd..

De vorm: Is het plat of is het ruimtelijk? Is het twee of drie dimensionaal? Deze vraag kan altijd bij mijn werk gesteld worden.  Het zijn platte beelden die zelfstandig in de ruimte staan. In de loop van de tijd komt het steeds vaker voor dat de beelden als duo ontstaan. Identiek maar vaker nog twee verschillende beelden die  een dialoog met elkaar aangaan.

De interpretatie: De tweedeling kan op verschillende manieren ge´nterpreteerd worden: Dualiteit, tweeledigheid, dialoog, partnerschap, wisselwerking. Voor ieder e beschouwer is deze interpretatie anders. Voor mij is dat het verhaal van twee personen  die samen optrekken, op zo’n manier dat hun gezamenlijkheid een eigen identiteit en een vorm van zelfstandigheid krijgt.

The Space between us’ is 75 cm hoog en 25 cm breed en 6 ß 7 mm diep
Het zal worden gegoten in brons en uitgegeven  in een oplage van maximaal 7 stuks .
De prijs : 3400,00 euro incl 6% btw en plaatsing op natuursteen. Bij de opening van de jubileum expositie in de voormalige synagoge , 29 september a.s. zullen de eerste exemplaren gereed zijn.

Rechtsboven een foto van het beeld, nu nog in was en plaatmateriaal.

Uw belangstelling kunt u kenbaar maken met een bericht aan info@irmahorstman.nl
of een telefoontje : 06 23228450

 

 

the space between ussmall